torstai 5. elokuuta 2010

Toivo

Varma merkki syksyn tulosta on se, että Ensimmäinen Johanneksen kirje alkaa olla lopuillaan. Tulevana viikonloppuna hyökkäämme viidennen luvun kimppuun. Luvussa Johannes käsittelee teemoja, jotka äkkiseltään saavat pään pyörälle. Esimerkiksi Johannes puhuu synnistä, joka johtaa kuolemaan. Mitä se on? Mikä on taas syntiä, joka ei johda kuolemaan? Mikä sitten on syntiä, joka johtaa ruumiilliseen kuolemaan? Jotta jännitys säilyy viikonloppuun saakka, en kirjoita niistä mitään tässä blogissa. Hah!

Kun katsoo lukua kokonaisuutena, niin jälleen voi vain ihmetellä sitä toivoa, mikä meillä on Kristuksessa. Ensiksi Johannes puhuu siitä, kuinka Jumalan käskyt eivät ole raskaat, koska olemme uudestisyntyneitä ja elämme uutta elämää Pyhässä Hengessä. Pyhä Henki antaa meille voiman taistella meidän omaa turmeltuneisuutta (maailmaa) vastaan. Johannes lupaa, että usko voittaa maailman. Siistiä!

Yksi syy Johannekselle kirjeen kirjoittamiseen, oli nousta vastustamaan gnostilaisuutta (harhaoppia). Myös viidennessä luvussa Johannes nousee jälleen vastustamaan gnostilaisuuden suuntaa, jonka opettaja Kerinthos oli. Kerinthos väitti, että Jeesus oli tavallinen ihminen, johon Kristus tuli kasteessa ja jätti hänet ristiinnaulitsemisessa. Johannes kuitenkin sanoo, että hän (Kristus) on se, joka on tullut veden (kasteen) ja veren (ristin) kautta. Ja Henki, joka on totuus todistaa tästä. Monet ajattelevat veden ja veren viittaavan myös siihen, kun Jeesuksen kuoleman jälkeen häntä pistettiin keihäällä. ”Yksi sotilaista kuitenkin työnsi keihään hänen kylkeensä, ja haavasta vuoti verta ja vetta.” –Joh. 19:34. Yhtä kaikki, molemmat ajatukset todistavat sen puolesta, että Kristus kuoli ristillä syntiemme tähden.

Oletko koskaan keskustellut ihmisen kanssa, joka sanoo kyllä uskovansa kristinuskon Jumalaan, mutta hän ei mitenkään voi uskoa Jeesukseen? Johannes kirjoittaa vahvasti tällaista ajatusta vastaan; ”Jolla on Poika, sillä on elämä. Jolla ei Jumalan Poikaa ole, sillä ei ole elämää.” 1. Joh. 5:12. Ikuinen elämä on Jumalan Pojassa, Jeesuksessa, ja vain Hänessä.

Tästä taas lisää viikonloppuna...

-Teemu